Konference žákovských parlamentů dne 24. května 2023

23. 3. 2023, Aktuality
Konference žákovských parlamentů dne 24. května 2023

Konference žákovských parlamentů pro začínající i zkušené parlamenty s mezinárodními hosty, v angličtině, s možností poznat islandskou metodiku šíření demokratické kultury.

Rádi bychom vás pozvali na Konferenci žákovských parlamentů, která se bude konat v ZŠ Chýně dne 24. 5. 2023.

Program konference je sestaven tak, aby byla inspirací jak pro začínající, tak i již zkušené parlamenty. Hlavním cílem konference je představení výstupů mezinárodního projektu „Implementace demokratického vzdělávacího prostředí a kompetencí pro demokratickou kulturu v mateřských a základních školách v České republice a na Islandu“, do něhož byla naše škola zapojena a na který získala finanční podporu z Fondů EHP. Náš žákovský parlament byl nedílnou součástí projektu.

Chtěli bychom vám ukázat, čím se naši učitelé inspirovali na Islandu a jak se jim podařilo aplikovat demokratické principy výchovy a vzdělávání i v naší mateřské škole. Prostor dostane paní ředitelka Hrönn Valentínusdóttir, jež představí základní myšlenky islandského vzdělávacího systému a školy, kterou vede. Naši Parťáci stručně popíší činnost našeho parlamentu a vlastnoručně sestavenou příručku. Za žáky vystoupí zástupci 9.ročníku, kteří měli za úkol přenést hru The City do prostředí naší školy a umožnit spolužákům prožít týden jako zaměstnanci různých profesí.

Po obědě bude prostor k diskusi a doplňujícím otázkám k jednotlivým metodikám a projektům. Naši kolegové, Parťáci, deváťáci i hosté z Islandu budou připraveni s vámi sdílet zkušenosti z celého projektu. Bude připravena výstava výstupů a fotografií. Podrobnosti uvádíme v příloze v pozvánce.

Budeme rádi, když přijmete naše pozvání. Z mateřských škol zveme vedení školy a zástupce pedagogů, za základní školu zveme zástupce vedení školy, jednoho pedagoga a max.5 žáků. Prosíme, dejte nám vědět do 5. 5. 2023, v jakém počtu se akce zúčastníte na e-mail: vyvialova.leona@zschyne.cz nebo telefon 606 031 065, nebo se můžete přihlásit zde.

Naším cílem je podpořit demokratickou kulturu ve školách, zapojit aktivně žáky do života školy i obce. Parlament je způsob, jak na těchto věcech postupně pracovat a zlepšovat je. Nyní se nám ve dvouletém projektu podařilo nahlédnout, jak vnímají demokracii v jiné kultuře. Nabízíme neformální setkání, na kterém s vámi o těchto tématech budeme rádi hovořit.